Blog, Foder

Ad libitum hø?

22. november 2017

Igår da jeg kom op til stalden til min hest Frøken Bowie blev jeg bare super glad. Hestene står på KÆMPE folde OGSÅ om vinteren. Fotoet viser den ene af de 4 folde vores 7 heste går på lige nu. Så rundt regnet har hestene 10 tønder land med vintergræs. Derfor behøver min trivelige hoppe kun 2 kg aftenhø til natten.

Hø ad libitum

Hø ad libitum betyder at hestene får tilbudt al den hø den vil have også selv regulerer dens indtag. Metoden er tænkt som at hesten i naturen hele tiden leder efter mad og tygger – og som princip er den god nok, da hestene trives med at spise mange timer om dagen istedet for 3 “store” måltider med koncentreret foder. Der findes utallige reporter omkring at hesten har det bedre i krop og sind ved at vi sørger for at den kan efterligne sin naturlige leve måde mht. at tygge det meste af dagen. Vi glemmer dog at hesten er et steppedyr og der var der altså ikke meget “fed” wrap og super godt enghø. Det var stride strå og tørre buske. Så hesten skulle bruge lang tid på at spise for at holde vægten. I Danmark hvor vi har kvalitets græs har vi derfor overvægtige heste. Det er drønsvært at fodre en hest. Jeg kommer her med lidt erfaring og råd, hvis du har en trivelig hest og gerne vil have at den stadig kan komme på sommergræs og være glad.

Vitaminpiller istedet for fuldfoder

Hvert efterår står vi hesteejere med beslutningen omkring fodring. Vi har allerede fået hø eller wrap i hus og kan ud fra kvaliteten af dette bedre beslutte hvad vores heste ellers har behov for. Min erfaring er, at man kommer ret langt med en god vitamin / mineral tilskudsblanding. Jeg er opvokset med Salvanas fodersystem og er stadig begejstret for det. Fordelen ved Salvana er, at med en ganske lille fodermængde får hesten sin “vitaminpille”. Det gør at der er plads til mere grovfoder til de trivelige heste, i forhold til hvis du fodre med et fuldfoder hvor der ofte skal en ret stor fodermængde til. Jeg plejer at give min hest 3 dl urtefoder blandig og noget lucerne sammen med vitaminerne – også hø og halm i slowfedernet.

Min madglade hest

I mange år har jeg selv været fortaler for at hestene skulle have ad libitum hø. Min holdning var, at hestene selv ville regulerer deres indtage alt efter behov. Med mine første 3 heste holdte dette princip også. De spiste når de var sultne og overspiste ikke. Min opfattelse af hestefodring ændrede sig da jeg mødte min hest Frøken Bowie. Hun har ingen stopklods, hun ville spise indtil hun revner. Jeg har I en lang periode tænkt, at hun måtte lærer det på et tidspunkt, men det gør hun ikke. Hun spiser og spiser…

Jeg indså for 6-7 år siden at der VIRKELIG skulle en regulation til mht Bowies foder, hø og græsindtag. Så ALT hendes grovfoder bliver vejet og hendes foderplan er under konstant overvågning. Hun bruger hele vinteren på at tabe sig, men samtidig skal jeg sørge for at hun “har noget i maven” og får vitaminer og mineraler nok. Så det er en kunst at fodre hende.

Om foråret er hun lidt for slank, man kan ane ribbenene – men denne luksus varer kun omtrent 2 uger når forårs græsset kommer 😀 hehe… Bowie kan ikke gå med mundkurv, jeg har forsøgt men det går ikke. På stedet har vi nogle ret markante heste flere med en fortid, og hun hopper simpelthen ud af indhegningen hvis hun ikke har sine bisser. Mundkurven har jeg det ellers som sådan det ok med. Jeg råber ikke hurra for den da det begrænser hesten for den sociale gnubberi, men jeg har set heste som har brugt mundkurven til at klø deres venner med 😀

Så denne metode med at slanke hende om vinteren for at hun er tynd nok til forårsgræsset – det virker.

Se objektivt på din hest

Al den diskussion omkring hø ad libitum mm. Der ser jeg hellere på helheden. Hvis hestene som vores, går ude kl9-18:30 hver dag på folde som dette, så er det begrænset hvad hesten har brug for af grovfoder. Hvis din hest går på jordfold er snakken selvfølgelig en anden. 

Mit råd er at du prøver at se objektivt på din hest. Kan du med en flad hånd mærke ribbene? Hvis nej, så er din hest tyk. Det er ikke synd for hesten at den ikke får ligeså meget hø som de andre. Det er synd for din hest, at den skal slæbe rundt på de ekstra kilo og dertil en rytter. En fed hest har sværere ved at bevæge sig, samle sig og i det hele taget bærer på en rytter og en sadel. Så skær ind til benet med foderet. Husk at det er naturligt for hestene at tabe sig over vinteren og tage på om sommeren. Så det er NU du skal få din hest til at tabe de mange kilo – hvis du gør dig forhåbninger om at kunne lukke den på sommergræs næsten år.

Hav en skøn onsdag derude 😊

Du ville måske også kunne lide

Ingen kommentarer

Har du en kommentar til artiklen kan du tilføje den her under