Blog, Horsemanship, Klassisk Dressur

God træning?

23. november 2017

Hvordan kan du vurderer om din træning af din hest har været god idag?

Vi ryttere er har ofte mange planer omkring, hvad der skal ske i dagens træning. Vi har mål for fremtiden. Vi ved hvad vi vil. Vi er effektive. Og vi er masse forbrugere af rynkecremer og dyre design shampooer. Du ved hvad jeg mener ;-D Hestene har ofte en anden plan med os. Hvis vi tør lytte og mærke efter. Du bestemmer…

Hestene er sådan indrettet, at de som udgangspunkt ønsker at samarbejde og undgå konflikter. Det er sådan, at man som hest er et social dyr i en flok. Overlevelse for hesten handler om at være tryg i en stor harmonisk og fredelig flok. En stor hesteflok er et sværere bytte for et rovdyr end en hest som går alene. For hesten er det også essentielt at undgå skader på sin krop. En syg eller skadet hest har sværere ved at flygte hurtigt fra fare.

Vi bliver som ryttere nød til at lærer om disse 2 instinkter for, at kunne træne vores ven hesten som er et flugtdyr og et flokdyr.

Flok instinktet

I træningen skal vi mærke om hesten har tillid og respekt for os som rytter. Når vi rider fx alene i skoven, overtager vi hestens flok for tryghed og hesten skal have så meget tillid og respekt for os at den lader sig lede og med tillid rider væk fra flokken. Jeg plejer, at sige højt til min nye hest “jeg lover dig, at når vi rider ud sammen, så passer jeg på dig. Og, hvis der kommer farer og vi skal flygte, så siger jeg til”. Det lyder fjollet. Men det er den pagt der skal til. Hesten skal vide, at rytteren passer på den og tager sig af den. Så lang tid du føler hesten bliver urolig, vrinsker eller løber når du rider væk fra flokke, så tag det som et stærkt tegn på, at I skal arbejde på tilliden og respekten sammen. Du som rytter skal også vurderer om hesten er inde under hjælperne. En hest som ikke er inde under hjælperne KAN ikke have tillid til sin rytter. Hvorfor? Fordi I IKKE har et klart sprog. Hvordan kan hesten have tillid og respekt for en rytter som den ikke forstår? Og hvordan skulle den føle sig i sikkerhed og tryg, hvis den ikke forstår sin rytters tegngivning?

Flugtdyr

I træningen er det også vigtigt, at rytteren mærker om vi presser hesten for meget eller for lidt. Eller ikke er konsekvente nok i vores tegngivning. Eller 1000 andre ting. Jeg oplever ofte, at problemer i træningen af hesten er pga. rytterne er kommet til at aktiverer flugtinstinktet. Alt efter hestens alder, race og temperament kommer dette til udtryk på forskellig vis. De fleste heste løber. Nogle heste nægter at gå frem. Og så igen er der 1000 andre konflikt adfærder.

Rid med hjertet

Mit mantra er – rid med hjertet først. Her mener jeg, at vi ryttere skal mærke hvor vores hest er henne… Og hvad mener jeg med det? Jeg mener HELE hesten. Hvor er dens opmærksomhed? Hvor er dens følelser henne? Befinder den sig godt? Hvor er hestens hjerte henne? Hvor spænder dens krop? Hvor er kroppen slap? Og dette hele tiden, nu nu nu… Det ændre sig hele tiden. Så at ride med hjertet først, betyder at du er tilstede sammen med hesten. Alle andre ting må komme bagefter. Det er det vigtigste.

Rid med hjernen

Hvis du i træningen oplever at hesten spænder et sted i kroppen. Går imod din hjælp. Virker tvær. Løber. Nægter at gå frem. Sparker. Osv. Osv. Så stop op og tænk. Hvad er det der sker? Hvorfor reagerer hesten sådan og brug din hjerne og prøv dig så frem. Hvis du gør det samme igen og igen med samme resultat skulle du måske prøve noget andet..?! Eller måske endda det modsatte?

Hvordan vurderer du så om din træning har været god idag?

Kig på din hest. Ser din hest bedre ud end da du satte dig op på den? Udstråler den sundhed og er den stolt og ser dens øjne fredfyldte ud? Hvis ja, så har du som rytter gjort det godt i dag.

Du ville måske også kunne lide

Ingen kommentarer

Har du en kommentar til artiklen kan du tilføje den her under