Blog, Foder

ØV – det der lorte muk

21. november 2017

ØV – det der lorte muk*. Sæsonen er startet med træls muk infektion på vores hestes ben. ØV! Dog  føler jeg, at jeg bliver nød til at anbefale denne foderkur. Kuren har gjort at min hest ikke har haft muk siden – så uden at love mirakler så er det måske værd at tage i betragtning til din hest?

Da jeg købte min hest Frøken Bowie for 13 år siden, var hun stærkt plaget af muk på begge bagben. Den ene kode var faktisk et stort sår fra kronranden og hele vejen op til sporen og frem på forsiden af koden. Hun var meget øm og ville ikke røres der – hun sparkede for et godt ord ret voldsomt om sig. Så i samråd med dyrlægen og hårdt arbejdet fik jeg brugt med det efterhånden.

Hvert år har Bowie efterfølgende stået med muk. Heldigvis, efter rehabilitering, måtte jeg godt pleje det, så det gjorde det noget nemmere. Men det er stadigvæk besværligt og ikke mindst synd for hesten, at hun skulle stå med de sår. Bowie har aldrig stået på mudrede folde, men blot en periode i efteråret med meget regn (som der jo altid kommer), er nok til at mukken kommer frem igen. For 3 år siden blev jeg anbefalet et produkt fra St. Hippolyt som hedder Micro Vital som er et tilskudsfoder som man giver som en kur. Som mange andre hestefolk var jeg lidt konservativt og lidt skeptisk, men jeg tænkte at det var forsøget værd. Efter jeg er begyndt at fodre med det, slipper jeg for muk. Om det hænger sammen – tør jeg ikke love. Jeg tænker dog, at godt og stærkt immunforsvaret kommer af, at hesten også er dækket godt ind med vitaminer og mineraler mm.. Jeg køber St. Hippolyt Micro Vital 3 kilos spanden og fodre med det efter anvisningen indtil spanden er tom.

*Hvad er muk?

Muk er en infektion nederst på hestenes ben i koden. Det er forårsaget af bakterier, svampesporer, mider. Det ligner eksem som har skorper og sårdannelser og ofte er huden hævet i området.

Behandling af muk

Mukken er  svær at komme af med. Og jeg har igennem årene oplevet, at mukken reagerer forskelligt fra gang til gang. Derfor har jeg flere forskellige behandlingsmetoder som kan være gode for dig at prøve af. Men altid i samråd med din dyrlæge.  Jeg vil komme med mine råd og erfaringer asap. En god start er, at sætte det ben med muk på i blød i sæbespåner lunkent vand og pille lidt af skorperne af. Derefter tørre området med et rent håndklæde og desinficerer det med fx jod.

Du ville måske også kunne lide

Ingen kommentarer

Har du en kommentar til artiklen kan du tilføje den her under